Fiyat teklifi almak için, teklif almak istediğiniz ürünün üzerine tıklayın, açılan formdaki bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurup gönder tuşuna basın.
Sigorta Nedir?
Sigorta; TDK’da, “Önceden ödenen prim karşılığında, bir kimsenin ya da bir şeyin herhangi bir yönden ilerde karşılaşabileceği zararı gidermek için, bu işle uğraşan bir kuruluşla yapılan bağlantı sözleşmesi.” olarak geçer.
Sigorta; sağlık, taşınabilir veya taşınamaz mallar, iş güvenliği ve benzeri durumlarda ortaya çıkabilecek olan risklere karşı benzer kaygıları taşıyan kişilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yardımlaşma ağı olarak tanımlanabilir. Sigorta şirketleri ve sigorta acenteleri benzer risklere maruz kalabilecek kişilerin bir araya getirilerek olası zararların maddi olarak giderilmesini organize ederler. Bu organizasyonun amacı, riske maruz kalan tarafların mağduriyete uğramamaları adına olası risklerin ekonomik yükünü, karşılıklı imzalanan sözleşmedeki şartlar doğrultusunda ve ödenen primler karşılığında yüklenmektir.
Sigortanın Tarihi
Sigortanın tarihi Babiller’e kadar uzanmaktadır. Ticaretin yaygınlaşması ile birlikte kervan sahiplerine borç veren sermayedarlar, soygun ve benzer olaylarla karşılaşmaları durumunda kervan sahiplerinin borçlarını silme sözü karşılığında ana borç üzerinden ilave bir ücret alarak bu riskleri üstlenmeye başlarlar. Ticaret erbapları ile sermayedarlar arasında kendiliğinden oluşan bu ortaklık ilerleyen zamanlarda Kral Hammurabi tarafından yasallaştırılır. Hammurabi Kanunlarıyla, saldırıya ya da soyguna uğrayan kervanların zararlarının diğer kervanlar arasında paylaşılabilmesini sağlayarak mağduriyetin bir tarafın üzerine yıkılmasının önüne geçilmeye çalışılır. Risk paylaşımı olarak tanımlayabileceğimiz bu durum kara taşımacılığındaki ilk sigorta örneklerinden biridir.
Sigorta ve sigortacılığın Hindistan’da da köklü bir geçmişi vardır. Yangın, doğal afet, salgın, kıtlık gibi felaketlerde mağduriyetlerin giderilebilmesi için kaynakların bir araya toplanması sigorta kavramının ilk adımları olarak görülebilir. Hinduları M.Ö. 600’lü yıllarda sigortaya benzer özellikte kredi anlaşmaları yapmaya başlarlar. Bu anlaşmalar ortaçağda gelişerek deniz ve nakliyat sigortalarının temelini oluşturur.
Kartacalılar, Romalılar, Yunanlar gibi deniz yolu ticaretinin geliştiği toplumlarda da günümüz sigortacılığına benzer uygulamaların mevcut olduğu görülmektedir. Deniz taşımacılığı yapan tüccarları, borç vererek finanse eden sermayedarlar, geminin limana hasarsız şekilde varamama riskini almaları karşılığında deniz yolu ticareti yapanlardan pay almışlardır. Prim olarak adlandırabileceğimiz ödemeler karşılığında yapılan sigorta uygulamaları 1200’lü yıllarda Venedik, Floransa ve Cenova şehirlerinde de görülmüştür. Deniz sigortasının en net şekilde ortaya çıkması ise deniz yolu ticaretinin son derece önemli olduğu İtalya’da olmuştur. Cenova’dan Mayorka’ya giden Santa Clara gemisinin taşıdığı yükü garanti altına almak amacıyla 1347 yılında düzenlenen sözleşme ilk sigorta poliçesi olarak kabul edilir. İlk sigorta şirketi 1424 yılında Cenova’da kurulmuş, sigorta konusunda ilk kanuni mevzuat 1435 yılında yayınlanmıştır. 1601 Birleşik Krallık’ta ilk sigorta mevzuatı çıkarılmış, sigortanın, mal ve gemileri kapsaması sağlanmıştır.
Sigortacılığın gelişmesine yol açan en önemli olaylardan biri de 2 Eylül 1666’da Londra’da çıkan ve günlerce süren yangındır. Bu yangında binlerce ev ve yapı yok olmuştur. Deniz sigortalarından sonra kara sigortalarının da başlamasına sebep olan bu büyük yangın halkı, meydana gelebilecek bu tür felaketler karşısında özellikle ekonomik olarak toparlanabilmek için bir çözüm arayışına itmiş ve bu ihtiyaçtan hareketle 1684 yılında ilk yangın sigorta şirketi “ Friendly Society “ kurulmuştur.
Deniz ticaretinin getirdiği riskler sebebiyle ortaya çıkan ve zaman içerisinde birçok alana yayılan sigortacılık, daha sonraları hayat sigortası fikrinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Deniz taşımacılığı yapan gemilerin ve bu gemilerde taşınan malların sigorta aracılığıyla koruma altına alınabilmesi; kaptan, mürettebat ve yolcuların da sigortalanabilmesinin önünü açmıştır.
Kısaca deniz ticaretinin barındırdığı riskler modern sigortacılığı doğurmuş, yangın gibi felaketler sebebiyle kara sigortacılığı, tren kazalarında yaşanan maddi kayıplar sebebiyle kaza sigortacılığı, sanayinin gelişmesi sonucunda mühendislik sigortaları ortaya çıkmıştır. Günümüzde ise sigortacılık, ihtiyaçlar doğrultusunda daha da gelişmiş ve sigorta seçenekleri arasına pek çok yeni seçenek eklenmiştir.